Reprezentácia - 08.01.2021 22:56

Florbal má pred sebou extrémne nabitý polrok. Ak pandémia dovolí

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Florbaloví fanúšikovia boli roky zvyknutí na to, že párne kalendárne roky končili majstrovstvami sveta mužov a nepárne majstrovstvami sveta žien. Tie boli obrok doplnené májovým turnajom dievčenských respektíve chlapčenských výberov do 19 rokov. V kalendárnom roku 2020 sa však naplánované šampionáty neuskutočnili, tie v roku 2021 ostali v platnosti a čaká nás nabitý polrok so štyrmi majstrovstvami sveta. Pravda, pokiaľ to umožní pandémia.

Budúci mesiac sme totiž už mali byť na prahu prvého z turnajov. Majstrovstvá sveta juniorov v Brne však boli presunuté z februára na máj a krátko po nich sa vo švédskej Uppsale má začať šampionát junioriek. Tým teda bol kalendár zhustený do polročného obdobia, počas ktorého sa predstavitelia Medzinárodnej florbalovej federácie budú musieť poriadne obracať. Ešte náročnejšie to bude v decembri, kedy sa do akcie dostane najprv ženská a potom aj mužská elita tohto športu. Ich turnaje sa dokonca budú dva dni prekrývať.

Vzhľadom na množstvo improvizácie, nastalo hneď niekoľko kurióznych situácií. Juniorský turnaj, ktorý sa má konať na prelome apríla a mája, stále nepozná všetkých svojich účastníkov a počas žrebu sa počítalo s tromi zatiaľ neznámymi európskymi účastníkmi a jedným zatiaľ neznámym americkým. Ďalšou kuriozitou je fakt, že švédske mesto Uppsala bude počas siedmich mesiacov hostiť hneď dva šampionáty. V máji hráčok do 19 rokov a na prelome novembra a decembra ženský. Obsadenie ženského šampionátu pritom bude rovnako relatívne krátko pred akciou neznáme. Kvalifikácia, ktorej jedna skupina má prebiehať v Bratislave, sa odohrá až v máji.

Kalendár florbalových šampionátov na rok 2021:
28.apríla - 2. mája: MS juniorov v Brne (Česká republika)
5. mája - 9. mája: MS junioriek v Uppsale (Švédsko)
26. mája - 30. mája: kvalifikačný turnaj ženských MS 2021
27. novembra - 5. decembra: MS žien v Uppsale (Švédsko)
3. decembra - 11. decembra: MS mužov v Helsinkách (Fínsko)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora