Koronavírus - 02.02.2020 23:02

Koronavírus ovplyvňuje ruský aj český hokej, lyžovanie či box

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Smrtiaci koronavírus momentálne rieši široká verejnosť ľudí a vrásky robí okrem lekárom a vedcom aj niektorým športovým klubom a organizáciám. V európskych končinách sú najjagavejšími príkladmi Kunlun Red Star, účastník KHL, a podobne aj tím China Dragon, čo je výber nádejných hokejistov pre potreby olympijských hier, ktorý sezónu odohral v tretej najvyššej českej súťaži. Účastník českej súťaže už má po sezóne. Zo 42 zápasov vydoloval jediný bod a v priemere dostával takmer desať gólov na zápas. Po poslednom tréningu v Slanom, kde celý rok sídlil, sa jeho hráči vrátili do chorobou sužovanej vlasti.

Trénerom China Dragon je česká a česko-slovenská legenda Jiří Šejba, ktorý pre české médiá priznal, že strach z návratu mali hráči veľký, ale taký bol plán, určený dlhodobo vopred: "Program v Česku mali pripravený do konca januára, takže dva dni po poslednom zápase leteli domov. Po štrnástich dňoch voľna budú pokračovať tréningmi v Pekingu. My sme za nimi mali priletieť v marci. Veľa z týchto plánov sa však ruší, kým sa situácia okolo koronavíru nevyjasní," Vyjednávanie o tom, či nemali hokejisti rovnako ostať v kladenskom okrese, nie sú na mieste. V Českej republike klub nedovolenkoval. Zmluvy sú postavené na báze profesionálnych a okrem sezóny v 2. lige stred sa vzťahujú aj na ďalšie kempy a akcie. Okrem iného si s nimi mali zatrénovať aj niekoľkí hráči z NHL, ktorých kluby sa nedostanú do play-off.

Ešte horúcejšie vec vníma Kontinentálna hokejová liga. Kunlun Red Star sa už nepredstaví doma, hoci oficiálne ešte dve vystúpenia pred vlastnými fanúšikmi v kalendári mal. Nedeľný duel proti CSKA bol vysťahovaný na súperov ľad a 24. februára sa proti Dinamu Riga predstaví pravdepodobne v Novosibirsku. Pre čínskeho účastníka nadnárodnej súťaže to môže skomplikovať aj boj o play-off. Medzi duelmi s moskovským a rižským klubom je na štvorzápasovom tripe a postrácané body môžu mrzieť, keďže je momentálne na hranici prvej osmičky Východnej konferencie.

Ľadový hokej pritom nie je jediným športom, ktorý je pre koronu v pohotovosti. Medzinárodný olympijský výbor presunul boxerský kvalifikačný turnaj z Wu-chanu, ktorý je práve epicentrom choroby, do jordánskeho Ammánu a k podobnému kroku zrejme pristúpi aj Lyžiarska federácia, ktorá má v polovici februára v Jen-čchingu naplánované zjazdárske preteky svetového pohára.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora