Koronavírus - 13.04.2020 16:09

Severná Dakota či Saskatchewan - čo sú zač potenciálne azyly NHL?

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Uplynul mesiac, odkedy bolo pre koronavírus prerušené dianie v National Hockey League a je najvyšší čas, aby začali čelní predstavitelia riešiť, či a ako sa bude dať v súťaži pokračovať. Jednou z možností je aj to, že by sa zvyšok ročníka dohral v upravenej podobe len na niekoľkých zimných štadiónoch, ktoré vôbec nemusia byť domovským stánkom účastníkov profiligy. Otvorená je preto možnosť zasielania ponúk od miest a organizácií, ktoré by boli ochotné a schopné do niečoho podobného ísť.

Vysoký počet infikovaných ľudí hlási štát New York, ktorý sa blíži k hrozivému počtu 10 tisíc mŕtvych. Vyše 20 tisíc ľudí, postihnutých ochorením Covid-19, hlásil aj Massachusetts, Michigan, Kalifornia, Pensylvánia, Illinois a Louisiana. Čo najďalej od svojho domova by sa preto potrebovali vysťahovať aj hokejisti Bruins, Red Wings, Ducks, Kings, Sharks, Penguins, Flyers či Blackhawks. Naopak, ak si odmyslíme izolované ostrovy, najmenej zasiahnutá je Severná Dakota alebo New Hampshire. Ako relatívne bezpečnejšia destinácia sa javí aj kanadský Saskatchewan. Práve na tom je postavená jedna z hypotéz.

Severodakotský Grand Forks, Manchester v New Hampshire ani Saskatoon v kanadskom kanadskom Saskatchewane momentálne klub v profilige nemajú, no i tak by mali byť schopné hostiť jeden z turnajov, ktorý pomôže dotiahnuť ostávajúcich 189 duelov základnej časti. Rozhodne sa pritom nezačne skôr ako v júni a akcia by potom potrvala do neskorého augusta alebo až septembra. Saskatchewan, ako typická kanadská provincia, hokejom žije. Všetko aj napriek tomu, že by našinec zrejme nebol schopný pomenovať žiaden miestny klub. Je domovom hneď osemnástich hokejových tímov. Ako vhodný azyl sa javí 15-tisícový SaskTel Centre v Saskatoone, ktorý je domovom Blades, pôsobiacich v juniorskej WHL.

V Severnej Dakote by sme našli kluby z USHL alebo NAHL, no väčšia pozornosť je sústredená na tamojší univerzitný hokej, ktorý má kapacitné aj technologické zabezpečenie na podobnú akciu. University of North Dakota patrí medzi školy, na ktorých by si hokej zahral nejeden americký mladík. Popri mužskom tíme funguje na veľmi dobrej úrovni aj ženský, navyše rukami tamojších trénerov v minulosti prešiel Zach Parise, Travis Zajac, Mike Greene, Mike Commodore, Jonathan Toews, T.J. Oshie a ďalšie veľmi zaujímavé mená. Manchester sa na pohľad javí ako najslabšia z týchto troch alternatív. University of New Hampshire v Durhame má na zimných štadiónoch tradíciu, no svoju siedmu fakultu otvorila v 80. rokoch práve v Manchestri a okamžite sa hokejky brali do rúk aj tam. Hráči sa pridali do celoštátneho klubu Wildcats, ktorý je súčasťou NCAA a k dispozícii má svoj šesťtisícový štadión, o ktorý sa delí s basketbalovým oddielom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora