Koronavírus - 24.04.2020 15:04

Megaprestupy, ktoré koronavírus zastavil alebo ešte len spustí

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Goal.com

Napriek tomu, že sa futbal v týchto dňoch nehrá, jedna jeho obľúbená časť sa na spánok rozhodne neuložila. Konkrétne ide o prestupové špekulácie, ktoré sú azda ešte pestrejšie a bohatšie ako keby prebiehala na štadiónoch akcia. Nikto totiž nevie, či sa ešte obnoví sezóna 2019/20, posilňovať sa bude pre budúci ročník, ako sa s náročným ekonomickým obdobím vysporiadajú giganti a ktoré finančne slabšie celky sa budú musieť svojich opôr vzdať. To vytvára obrovské množstvo potenciálnych scenárov a medzi nimi sa stali obľúbenou rubrikou aj tie, pri ktorých "nebyť koronavírusu, transfer by už prebehol". Výber desiatich najjagavejších mien, ktoré môžu hneď po ústupe pandémie meniť pôsobisko, pripravil špecializovaný portál Goal.com.

Pred časom sme sa v samostatnom článku venovali rečiam o tom, že Kylian Mbappé prestupoval do Realu Madrid, no rozšírenie ochorenia Covid-19 zmarilo cestu jeho agenta či predstaviteľov španielskeho klubu a podpis sa na papier ešte nedostal. 21-ročný útočník bol pritom pred časom spájaný aj s Manchestrom City. Ten ho lanáril ešte v čase, keď sa sťahoval medzi Monakom a Parížom. Aj konkurenčná Barcelona mala mať na lane veľkú rybu, hoci z kategórie prípadných staronových posíl. S blížiacim sa koncom sezóny silneli reči o Neymarovom návrate do Primera Division a skloňoval sa pritom aj Real. Návrat do Katalánska, kde má odohraných už 186 súťažných zápasov, však dáva predsa len väčší zmysel.

Mŕtvo nie je ani v Anglicku. Tamojšie médiá informovali o tom, že útočník Timo Werner má prestúpiť z Lipska do Liverpoolu, čo bolo takmer hotovou vecou. Autor 21 tohtosezónnych bundesligových gólov mal byť s Liverpoolčanmi v intenzívnom kontakte už počas februára, lenže vírus rokovania zmaril a ktovie, či a kedy budú obnovené. Šancu to navyše dáva aj ostatným záujemcom. Ide o druhého najlepšieho strelca nemeckej ligy a hlási sa napríklad Atlético Madrid. Do neďalekého Manchestru United zase mohli putovať anglickí reprezentanti Jack Grealish a Harry Kane. Prvý menovaný, stredopoliar Aston Villy, si spravil výborné meno už v druhej najvyššej súťaži a s kapitánskou páskou na rukáve ťahá birminghamský celok aj v Premier League. Hoci viackrát deklaroval svoju oddanosť tomuto klubu, ponuka od United sa odmieta ťažko. V prípade tottenhamského ostrostrelca Kanea je to už trochu obohraný evergreen azda piate leto. Počet jeho nastrieľaných gólov v severolondýnskom klube sa blíži k cifre 200 a podľa mnohých by konečne mal prestúpiť do ambicióznejšieho mužstva. Špekulácie najviac spomínajú Red Devils.

Ak by sme si predstavili rozmedzie od konšpirácie po fakt, veľmi blízko skutočnej reality sa zrejme nachádza plán na prestup Paula Pogbu a Philipa Coutinha. Kým Francúz Anglicko opustí, Brazílčan sa doň zrejme vráti. Pogba sa po príchode na Old Trafford v lete 2016 udomácňoval pomerne ťažko a pretrvávajúce problémy s členkom v aktuálnej sezóne jeho pozíciu rozhodne neuľahčia. V minulosti už padali aj konkrétne sumy, za ktoré by mohol odísť do PSG či vrátiť sa do Juventusu. Turínsky klub je v hre naďalej a pridáva sa aj Real Madrid. Coutinho sa zase nedokázal uchytiť v Barcelone, hoci z Premier League odchádzal ako veľká hviezda. Momentálne hosťuje v Bayerne, kde sa už podieľal na 14 tohtosezónnych ligových góloch, z toho osem sám dal. Nie je vylúčené, že si ho Bavori budú chcieť nechať, ale bitka o jeho služby prebieha najmä v osvedčenom Anglicku. Zo širokého zoznamu záujemcov sa dávajú najväčšie šance Arsenalu, Chelsea, Leicesteru alebo Tottenhamu.

Z vlasti do Interu Miláno, tam si za dva roky vybudoval meno a potom si môže vyberať z lukratívnych ponúk. To nebol príbeh len Coutinha, ale bude pravdepodobne aj 22-ročného argentínskeho forwarda Lautara Martíneza. Jedenásťgólový strelec zo Serie A a k tomu autor piatich gólov v Champions League vážne zaujal Barcelonu, ktorej rovnako strelil v skupinovej fáze gól. Hoci sa hlásili aj oba tímy z Manchestru, už počas zimy sa zdalo, že podmienky a okolnosti Martínezovho prestupu do Katalánska naberajú reálnu podobu. Ešte však doladiť cenu a zistiť, čo na to povedia jednotlivé klubové kasy. Ťažké udržať bude aj jedného z najlepších defenzívnych záložníkov sveta. Klenot menom N'Golo Kanté má vo svojich radoch Chelsea a viaceré osobnosti anglického futbalu rázne The Blues odporúčajú, aby sa oňho obrať nenechali. Kopí sa dokonca názor, že je to jediný hráč svetového formátu v jej aktuálnej zostave. To sa všetko ľahko hovorí, ťažšie realizuje. Obzvlášť, keď parížskemu rodákovi na stole pristane ponuka z Realu Madrid a Juventusu Turín. Niečo podobné platí aj o Jadonovi Sanchovi z Borussie Dortmund, ktorá viackrát ukázala, že svoje opory udržať nedokáže alebo sa ich zbavuje s vedomím, že v budúcnosti dokáže vyskautovať adekvátnu náhradu. Na krídlach sa v nedávnej histórii prestriedal Dembélé, Blaszczykowski, Pulisic, Jarmolenko a momentálne tam žiari 20-ročný Angličan Sancho. Vo svojich radoch by ho radi videli v Manchestri United aj v Chelsea. A nielen tam.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora