Koronavírus - 25.08.2020 12:47

Precedens existuje, aj ďalší to môžu skúšať na "Klaksvík"

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

UEFA dostala samú seba do bezvýchodiskovej situácie. Spísala prísne pravidlá ohľadom koronavírusu pre predkolá Ligy majstrov aj Európskej ligy, no žiadna súťaž ani organizácia nemôže rozhodovať v rozpore so štátnymi zákonmi či dokonca sa tváriť, že jej nariadenie je nadradené. Zároveň však trvá na dodržaní naplánovaných dátumov, čo ju pripravilo o šancu na kompromisy. Keď na začiatku augusta vyšiel rozsiahly manuál s pandemickými predpismi, zdalo sa, že výrazne znevýhodnené sú domáce mužstvá. Tie môžu doplatiť na rapídne zhoršenú situáciu vo svojej krajine a vypadnúť. Klaksvík však ukázal, že sa z toho dajú vyťažiť obrovské výhody.

Chýb sa jednoznačne dopustil aj ŠK Slovan, ktorý poslal do dejiska zápasu hneď dve výpravy s infikovaných človekom, do karantény poslal celý hotel a veľkú dôveru Faerčanov si rozhodne nezískal. Potom spravil maximum preto, aby svoje chyby napravil, no k tomu potreboval aj trochu súčinnosti domácich. A tej sa nedočkal. Ružomberský tréner Ján Haspra v rozhovore pre SME upozorňuje, že podobný osud teraz hrozí viacerým mužstvám. "Je zvláštne, že na svete žije toľko rozumných ľudí a nie je toho, kto by dal tomu nejakú formu či tvár. Celoeurópsky alebo celosvetovo. Každý si to chce robiť po svojom, každý má vlastný názor," zhodnotil kauzu bratislavského tímu a ku vlastnej ceste do Ženevy dodal: "Ak UEFA rozhodne v prospech faerského tímu, môžu to skúšať aj ostatné mužstvá. Bude to nepríjemný precedens,"

Hasprove slová znejú rozumne. Situáciu s pandémiou majú relatívne pod kontrolou aj Lotyši, Gruzínci, Cyperčania, Malťania alebo Islanďania. Strach z nakazenia vedia v očiach Európskej futbalovej asociácie zohrať ľahko. Jediné, čo potrebujú, je trocha šťastia pri žrebe v podobe domáceho prostredia a "preventívne" rýchlotesty hosťujúceho mužstva s aspoň jedným pozitívnym prípadom. Potom sa už len skrývať, čakať a senzačný postup môže byť na svete. Dvojíc, ktoré by sa z futbalového zápasu mohli zmeniť na politické doťahovanie, je už pri aktuálnom žrebe veľa. Litovská Suduva je doma outsiderom proti Maccabi Tel Aviv, ťažké to bude mať aj Lokomotiv Záhreb proti Rapidu Viedeň, gruzínsky Lokomotiv Tbilisi proti rumunskej Craiove a v neposlednom rade aj Hafnafjördur proti Dunajskej Strede.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora