Novinky - 23.06.2018 15:30

Rybáriková postúpila do finále na turnaji WTA v Birminghame

Zdroj: sita, huste.tv

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková postúpila už do finále na turnaji WTA Premier Birmingham Classic v britskom Birminghame (dotácia 936 128 eur, tráva). V sobotňajšom semifinálovom stretnutí zdolala za 108 minút 7:6 (1), 6:4 rovnako nenasadenú Češku Barboru Strýcovú. Vo finálovom zápase ju čaká lepšia zo súboja medzi nasadenou štvorkou Češkou Petrou Kvitovou a Rumunkou Mihaelou Buzarnescovou. Za finálovú účasť si Slovenka pripíše do rebríčka 305 bodov a na konto jej pribudne 77 850 amerických dolárov pred zdanením, zdolanú hráčku poteší 41 555 amerických dolárov a 185 bodov. Po dnešnom triumfe má Rybáriková v semifinálových zápasoch na okruhu WTA bilanciu 8:9 a v nedeľu si pri ôsmej finálovej účasti vybojovať piatu trofej za turnajový triumf.

V zápase dvoch skúsených hráčok vyšiel úvod stretnutia lepšie slovenskej tenistke, ktorá hneď v prvej hre prelomila podanie súperky. Za stavu 3:2 pre Slovenku si Rybáriková vybrala pri svojom podaní slabšie chvíle a po niekoľkých chybách dovolila Strýcovej vyrovnať na 3:3. Česká tenistka následne získala aj ďalší brejk a za stavu 5:3 išla podávať na víťazstvo v prvom sete, Rybáriková však zabojovala a podarilo sa jej znížiť na 5:4, brejkbal premenila úspešným returnom po čiare. Obe súperky si v ďalšom priebehu udržali svoj servis a rozhodnúť tak musel až tajbrejk. V skrátenej hre jasne dominovala slovenská tenistka, získala ju v pomere 7:1 a v stretnutí sa ujala vedenia 1:0 na sety. Začiatok druhého dejstva priniesol vyrovnaný priebeh. Za stavu 3:3 stratila Rybáriková svoje podanie, následne však získala tri hry za sebou a po premenení prvého mečbalu sa mohla tešiť z postupu do finále.

"Vedela som, že to bude ťažký zápas. Barbora je skvelá hráčka, možno bola favoritkou, keďže zvíťazila v našich štyroch posledných vzájomných stretnutiach. Aj za nepriaznivého stavu 3:5 a 0:30 v prvom sete som stále verila v obrat. Ona následne urobila niekoľko chýb v tajbrejku. Aj keď sme obe priateľky, na kurte som myslela iba na svoj výkon. Mimo kurtov je skvelou kamarátkou, s ktorou je mnoho zábavy. Pre mňa je už postup do finále skvelým výsledkom. Som spokojná so svojimi výkonmi na turnaji. Konečne môžem využívať viac svoj slajzovaný bekhend , ktorý nie je na antuke až taký účinný," skonštatovala Rybáriková v pozápasovom rozhovore priamo na kurte.

Dvadsaťdeväťročná Rybáriková (19. v rebríčku WTA) a o tri roky staršia Strýcová (24.) odohrali svoj šiesty vzájomný zápas, piaty na okruhu WTA. Rybáriková si pripísala druhé víťazstvo. V jedinom predošlom zápase na trávnatom povrchu triumfovala česká tenistka, keď pred piatimi rokmi ukončila pôsobenie Slovenky už v 1. kole Wimbledonu po víťazstve 5:7, 6:0, 6:1. Ich posledné stretnutie sa uskutočnilo minulý rok v rakúskom Linzi, keď Strýcová zdolala Rybárikovú vo finálovom stretnutí jednoznačne 6:4, 6:1.

Fedcupová reprezentantka Slovenska Rybáriková v 1. kole turnaja v Birminghame vyradila nasadenú trojku z Česka Karolínu Plíškovú hladko 6:2, 6:3, v 2. kole musela otáčať z 0:1 na sety proti Francúzke Kristine Mladenovicovej, aby nakoniec zvíťazila 3:6, 6:2, 6:1. Vo štvrťfinále ju nezastavila ani Slovinka Dalila (6:2, 6:4). Strýcová počas svojej cesty do semifinále zvíťazila v 2. kole nad najvyššie nasadenou Španielkou Garbine Muguruzovou-Blancovou 6:4, 6:2. Vo štvrťfinále jej v druhom sete za stavu 7:5, 3:0 pre Češku vzdala Ukrajinka Lesia Curenková.

Zverenkyňa Petra Hubera Rybáriková sa v Birminghame tešila v roku 2009 z prvého kariérneho titulu na okruhu WTA, pred deviatimi rokmi zvíťazila vo finálovom stretnutí nad Čínankou Na Li 6:0, 7:6 (2). V roku 2013 sa dostala až do semifinále, v ktorom podľahla Chorvátke Donne Vekičovej. Tá vo finálovom stretnutí potom nestačila na ďalšiu Slovenku Danielu Hantuchovú. Minulý rok v Birminghame absentovala - po dvoch operáciách z leta 2016 sa len postupne prepracúvala na niekdajšie pozície. Dnešným triumfom upravila svoju celkovú bilanciu na tomto
turnaji na 21 víťazstiev a 5 prehier.

Tenistka roka 2017 v SR Rybáriková sa v tejto sezóne prvýkrát predstaví vo finále turnaja WTA. Jej tohtoročným maximom bola štvrťfinálová účasť v mexickom Monterrey. Na oboch doterajších grandslamových turnajoch si vylepšila kariérne maximum. Na Australian Open postúpila medzi najlepšiu šestnástku a na antukovom Roland Garros sa dostala premiérovo do 3. kola. V minulom roku dosiahla na trávnatom povrchu svoj životný úspech, keď sa dostala vo Wimbledone až do semifinále.

Dvojhra - semifinále:
Magdaléna Rybáriková (SR) - Barbora Strýcová (ČR) 7:6 (1), 6:4 za 108 minút