Novinky - 18.10.2018 11:32

Ex-tréner Kozák to vraví narovinu! Ako sme u neho zvyknutí

Sledujeme tlačovú konferenciu trénera Jána Kozáka štyri dni po nečakanom ukončení spolupráce so SFZ a odstúpení od reprezentácie. Úvodné slovo si vzal prezident SFZ Ján Kováčik a vyrátal dni spoločnej spolupráce. 5 rokov, 3 mesiace, 12 dní!
Následne vyše hodinu vysvetľoval všetky podrobnosti Ján Kozák a odpovedal na novinárske otázky ako to cítil. Od oznámenia tejto tlačovej konferencie sme boli v očakávaní, ako ustojí Kozák túto situáciu a či priamočiaro ozrejmí fanúšikom celý problém. A tak sa stalo!  Vysvetlil, odkiaľ fúka vietor v kabíne, na zväze, v okolí reprezentácie. 

Menoval 7 podrazákov!

"Dúbravka, Weiss, Lobotka, Škriniar, Gyombér, Šatka, Šulla," označil siedmich, ktorí porušili večierku. "Po zápase s Českom som nespal. Dvakrát som si ho pozrel. Keď som potom išiel pozrieť chlapcov, videl som, ako niektorí prichádzajú na hotel." Hamšík so Škrtelom o ničom nevedeli. 

Aj sme si poplakali!

"Mal som tri možnosti, ako vyriešiť situáciu," vraví Kozák. "Mohol som sa tváriť, že som ich nevidel. Že budem čušať. A keď vyjde na povrch pravda, tak poviem, že som to nevidel. To ale nebol môj štýl. Druhá možnosť bola, že ich všetkých siedmich vyhodím. Mohol som toto spraviť? Veď sú tam štyria hráči, ktorých slovenský futbal potrebuje. Neviem si predstaviť budúcnosť bez Dúbravku, Škriniara, Lobotku a Weissa. A preto prišlo k tretej možnosti. Ukončenie svojho pôsobenia pri reprezentácii! Oznámil som to pánovi Kováčikovi a chlapsky priznám, že sme si aj poplakali. Je to, akoby mi zobrali hračku! Futbal je pre mňa všetko! A oni mi takto napľujú do tváre!"

Prečo to urobili?

V šatni sa ich tréner pýtal narovinu. Prečo to urobili? Dúbravka sa priznal: "Vravel, že má náročné obdobie v Newcastli," vraví Kozák a objasňuje, ako sa vďaka reprezentácii do toho Newcastlu prepracoval. "Weiss povedal, že nevie, prečo šiel do nočného klubu. Lobotka sa vyjadril, že mal nahustený program a nemal čas sa odreagovať. Takže v klube si to nedovolí, ale v reprezentácii áno!"  Lobotka na autogramiáde v nedeľu komentoval trénerovu rezignáciu odvážne: "Tréneri prichádzajú a odchádzajú, ja som profesionál." Toto Kozáka sklamalo. "O akom profesionalizme v tej chvíli hovoril?"

 Načo hľadať nového trénera?

"Máme Tarkoviča. Skúsený, dobrý chlap, ktorý tých chlapcov 6 rokov pozná. Viete, že som stará "filcka". Vyskúšal som ho neraz. A je to skvelý odborník a človek na správnom mieste. Médiá predstavia troch kandidátov a iba jedného Slováka?"

Novinára označil za potkana!

Redaktora Denníka Šport  označil extréner za potkana a priznal, že musel krotiť vášne v kabíne, aby ho futbalisti nezbili. V období, keď novinár je zavraždený za svoje články, je takáto reakcia neprípustná.

Ako budú potrestaní?
Ako sa previnili? K povinnostiam reprezentanta patria o. i. aj dodržiavať pokyny trénerov a členov realizačného tímu, časový harmonogram stanovený hlavným trénerom, zásady správnej výživy a životosprávy ako aj stanovené procedúry s cieľom regenerácie a rehabilitácie. Previnilci, ktorí porušili tento štatút reprezentanta a životosprávu, nedostanú v nasledujúcom kvalifikačnom cykle reprezentačné odmeny v prípade, že budú nominovaní. Financie budú presunuté na Nadáciu SFZ a Nadáciu internacionálov.