Novinky - 17.01.2019 12:23

Leeds United vyšetrujú za špionáž. Pracoval tak celú sezónu

Zdroj: huste.tv/youtube

Nie je to tak dávno, čo Werder Brémy cez dron pozoroval tréning Hoffenheimu. Koncom decembra to v bundesligovom prostredí vyvolalo poriadny rozruch, a to predovšetkým pre nemecké zákony, ktoré z bezpečnostných dôvodov zakazujú prelet dronov ponad ľudí. Vedenie z Brém sa za tento prešľap ospravedlnilo a o necelý mesiac má svoju špionážnu kauzu aj Anglicko. Ide o druhú najvyššiu súťaž, konkrétne o Leeds United. Jeho manažér Marcelo Bielsa poslal niekoľko ľudí z klubových štruktúr, aby odsledovali tréning Derby County. Dokonca to mohlo mať svoje ovocie, keďže LUFC zápas vyhral 2:0 a udržal sa na čele Championship.

Argentínsky coach berie za incident plnú zodpovednosť na seba a FA už začala svoje vlastné vyšetrovanie, z ktorého by mohlo rezultovať aj odčítanie bodov. Leeds v súčasnosti súťaži kraľuje so štvorbodovým náskokom pred Sheffieldom United a Norwichom City. Náskok bol pritom donedávna ešte výraznejší. Lenže po šnúre siedmich víťazstiev prišli na prelome rokov tri prehry v rade. Okrem dvoch ligových Leeds vypadol aj z FA Cupu, keď nestačil na trápiaceho sa ligového súpera QPR. Predpokladalo, sa, že práve tento výpadok formy viedol Bielsu k trochu zúfalému pokusu o zmenu.

Lenže ten na druhý deň zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej sa ku všetkému priznal a tvrdil, že takýmto spôsobom špehoval tréningy každého jedného súpera v tejto sezóne. Do detailov novinárom predstavil, ako vyzerá taktická príprava na každý ligový zápas, pričom návštevu tréningu súpera nepovažuje za žiaden podvod, len súčasť práce. Pri tejto príležitosti si zaspomínal aj na svoje pôsobenie v Bilbau, kde po zápase s Barcelonou ukázal Pepovi Guardiolovi svoje prípravy. Ten ho mal pochváliť a uznanlivo konštatovať, že o Barce vie viac ako on sám.

Podozrivý pohyb zamestnancov Leedsu bol spozorovaný vo štvrtok, deň pred dôležitou ligovou konfrontáciou, v blízkosti tréningového centra Derby County. Jeho tréner Frank Lampard označil takéto počínanie za zlé a tvrdí, že jeho zverencov vyviedlo z koncentrácie. Vedenie súťaže sa v oficiálnom stanovisku vyjadrilo, že je to v rozpore s nariadeniami a pravidlami, preto bude konať. Prijaté majú byť aj isté opatrenia, aby sa podobná špionáž už od žiadneho z celkov neopakovala.