Novinky - 17.01.2019 18:15

Dôležitý zápas poznačil rozhodca. Sýria mu to neodpustí

Zdroj: huste.tv/youtube

V týchto dňoch prebieha futbalový Ázijský pohár, ktorý je vlastne kontinentálnym šampionátom. V zápasoch sú preto citeľné emócie a pod veľkým tlakom sú aj arbitri. Jeden poriadny tlak cíti aj Cesar Ramos, ktorý pískal duel Austrálie so Sýriou. Ten bol pre favorita mimoriadne dôležitý a v stávke bolo aj to, či vôbec postúpi zo základnej skupiny. Po nezdolanom Jordánsku ostala v hre už len jedna priama postupová miestenka a zle na tom rozhodne nebola ani Palestína. Lenže v hre o tretie miesto (ktoré by za istých okolností na postup rovnako stačilo) boli aj Sýrčania, ktorých tak kontroverzná prehra poriadne mrzela.

Tisíce sýrskych priaznivcov cez sociálne siete bombardujú stránky pod hlavičkou FIFA alebo AFC a proti mexickému rozhodcovi sa búria. Počas stretnutia sa naskytlo niekoľko náročných momentov, počas ktorých musel Ramos spraviť dôležité rozhodnutie. V úvode sporne neuznal sýrsky gól, neskôr sa rozhodol neodpískať ruku v šestnástke austrálskeho kapitána Marka Milligana a strelu Chrisa Ikonomidisa videl tak, že celým objemom preťala bránkovú čiaru. Kompenzoval to neskôr odpískaním prísnej penalty pre Sýriu v ďalšom súboji.

Aby oleja v ohni nebolo málo, akýsi internetový troll si založil falošný facebookový profil v mene rozhodcu a "svoje" verdikty na sociálnej sieti tvrdo bránil. "Si pokrytec!", "Sýria ti nikdy neodpustí", "Žiadame o odvetu. Rozhodca spravil priveľa chybných rozhodnutí", "Spálil si vášeň miliónov Sýrčanov" píšu niektoré z tých publikovateľných komentárov.

Jediné, čo mohlo outsidera udržať v hre o postup, bol zisk aspoň bodu. Výhra by znamenala dokonca druhú priečku a priamy postup, tretia zaradenie do "tabuľky tretích tímov", cez ktorú sa do vyraďovacích bojov dostane kvarteto zo šestice celkov. Výsledky zverencov Fajra Ibrahima pritom vôbec neboli zlé. Po sľubnej remíze s Palestínou na úvod skupinovej časti podľahli suverénnemu Jordánsku 0:2 a proti Austrálčanom hneď dvakrát platila postupová remíza.