Novinky - 18.01.2019 22:45

Možno je najvyšší čas na koniec, uznáva upadajúca legenda

Zdroj: huste.tv/youtube

Pre profesionálneho športovca je veľmi ťažké jedného dňa povedať "dosť" a dať za svojou kariérou bodku. Ešte ťažšie sa to robí, keď je na vrchole, no v opačnom prípade môže svoje meno výrazne pošramotiť a fanúšikovia si navždy zapamätajú jeho zúfalý záver profesionálneho účinkovania, poznačený množstvom prehier. V UFC je bojovníkov, ktorí ideálny čas na odchod trochu premeškali, celá kopa. Medzi nimi napríklad aj členovia Siene slávy.

Mark Coleman sa medzi legendy tohto športu dostal v marci 2008, no napriek tomu sa potom ešte trikrát predstavil a až dvakrát prehral pred limitom. Jeho posledným premožiteľom bol Randy Couture, ktorý po vstupe do UFC Hall of Fame nazbieral takmer štvrtinu svojich kariérnych prehier. Chuck Liddell vo svojich posledných siedmich zápasoch prehral až šesťkrát. Ku cti mu slúži to, že šlo o zápasy s veľmi ťažkými súpermi, avšak poriadne pokazil svoju dovtedajšiu bilanciu 20-4. Končiť sa príliš nechcelo ani Mattovi Serrovi, ktorý mal v posledných dvoch rokoch svojej kariéry bilanciu 1-3, pričom za dovtedajších desať rokov v MMA bol zdolaný len štyrikrát.

V súčasnosti môžeme do tohto nie práve pozitívneho výberu zaradiť aj B.J.-a Penna. "The Prodigy" sa v Ultimate Fighting Championship objavil na začiatku tohto milénia a okamžite si získal množstvo fanúšikov svojím agresívnym a aktívnym štýlom boja. Svoje prvé tri zápasy ukončil už v prvom kole a postupne mu do zápasovej bilancie pribúdali aj skalpy Una, Serru alebo Hughesa. V januári 2009 mal možnosť pobiť sa o titul vo welterovej váhe s Georgesom St. Pierrom a utŕžil len svoju piatu kariérnu prehru v devätnástom zápase. Havajského rodáka to nerozhodilo a ďalej zvládal veľké zápasy s konkurentmi rangu Kenny Florian či Diego Sanchez. Lenže v novembri 2010 sa dočkal svojho nateraz posledného víťazstva.

Pennov zápas pritom bol zlatým klincom eventov UFC 127 aj 137. Neuspel a jeho hviezda začala upadať. Vyhliadky do budúcna však pre amerického bojovníka nikdy neboli horšie ako v súčasnosti. Na decembrovom UFC 232 bol jeho zápas s Ryanom Hallom písaný do "preliminary card", čiže ani nebol súčasťou hlavného programu turnaja. Prehral ho a šlo už o šieste nezvládnuté vystúpenie po sebe. "Neviem, čo povedať. Mal som pocit, že som pred týmto zápasom absolvoval svoj najlepší tréningový kemp v kariére, ale v oktagone to jednoducho nefungovalo," opísal pocity sklamania pre svoj vlastný web. "Šokovalo ma, ako hlboko dokázal Ryan chytiť moju nohu do zámku bezprostredne po skoku. Mal perfektné načasovanie, snažil som sa ujsť a vytiahnuť nohu, ale koleno bolo zachytené veľmi dobre. Chcel som si ho chrániť, tak som ho vytočil nahor, no medzitým už mal chytený môj členok, ktorý praskol. Je opuchnutý a je na ňom modrina," vykreslil svoju prehru v kalifornskej hale The Forum a zložil poklonu súperovi.

Koniec svojej kariéry tento štyridsiatnik už raz ohlásil, a to pred štyrmi rokmi, keď bol jeho tretí vzájomný zápas s Frankiem Edgarom zaradený ako vrchol programu Ultimate Fighter 19 a v Las Vegas tomuto súperovi po tretí raz podľahol. Napriek tomu sa v roku 2017 nechal zlomiť na svoj návrat do súťažného kolotoča a intenzívne pracoval na tom, aby sa s ním vo welter weight počítalo. Tento raz žiadne uponáhľané sľuby a vyhlásenia nedáva: "Vrátim sa domov na Havaj, nechám svojmu členku čas na zotavenie a zvážim, aké budú ďalšie kroky v mojom živote."