Novinky - 23.04.2019 11:13

Mladíci si zahrajú baráž o záchranu, hrozí v nej aj Fínsko

Zdroj: sita/huste.tv

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov prehrala aj vo svojom štvrtom vystúpení na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie vo Švédsku a nepredstaví sa vo štvrťfinále. Zverenci trénera Viliama Čacha v pondelkovom stretnutí podľahli v kľúčovom dueli o účasť medzi najlepším oktetom rovesníkom z Lotyšska 0:2. Mladí Slováci po tejto prehre s definitívou zostanú na chvoste tabuľky B-skupiny bez bodového zisku a zahrajú si iba o záchranu proti poslednému tímu A-skupiny, teda jednému z dvojice Fínsko - Švajčiarsko. Slovensko na úrovni do 18 rokov hralo mimo elitu naposledy ešte v sezóne 2011/2012.

"Zápas sme si prehrali v prvej tretine, v ktorej sme boli lepším mužstvom. Vytvorili sme si tri-štyri čisté gólové príležitosti, šli sme trikrát sami na bránu, dvakrát prečíslenie dvoch proti jednému. My sme gól nedali a potom je samozrejmé, že keď sme ho zo skrumáže dostali, tak to na hráčov dopadlo," cituje slová trénera Viliama Čacha web SZĽH a vyzdvihol aj kvality súpera: "Lotyši celý turnaj veľmi dobre bránia obranné pásmo a mali sme obrovské problémy sa cez nich presadiť." Pred zápasom s našimi reprezentantmi inkasovali Lotyši len desať gólov. Päť v otváracom zápase proti Švédsku a rovnako päť aj proti Rusom.

V kľúčovom súboji s Lotyšskom, ktorý nás mal posunúť do štvrťfinále alebo do baráže o záchranu, sa neujala ani jedna z 24 striel na bránku súpera. S B-skupinou sa tak definitívne rozlúčime bez bodového zisku. Predtým sme podľahli rovesníkom z Ruska (3:6), USA (5:12) a Švédska (1:5). Súperom Slovenska na poslednom zápase turnaja bude Švajčiarsko alebo Fínsko. Bielorusi, ktorí boli papierovo najslabším celkom susednej skupiny, totiž senzačne vyhrali nad Českom aj Fínskom a bod ukoristili aj v súboji so Švajčiarmi. Vďaka tomu momentálne okupujú vysoké pozície. Fíni sú naopak veľkým sklamaním turnaja. V prvých troch zápasoch obhajcovia zlata skórovali v súčte len osemkrát a z poslednej priečky ich dostane len víťazstvo v riadnom hracom čase nad Švajčiarskom. Duel sa hrá dnes od 15:30.