Novinky - 27.05.2019 17:53

Poprad ťažkou prekážkou aj pre dvojnásobného šampióna

Zdroj: huste.tv

Futbaloví fanúšikovia na Slovensku sa minulý rok zoznámili s formátom barážového dvojzápasu medzi predposledným Fortunaligistom a druhým druholigistom. Niečo podobné budeme môcť sledovať aj tento rok, no obsadenie týchto bojov je poriadnym prekvapením. O svoju príslušnosť v najvyššej súťaži bude musieť zabojovať AS Trenčín, ktorý sa v ostatných rokoch radil medzi najúspešnejšie celky. Za ostatných päť rokov sa dokonca dvakrát stal šampiónom, ašpiroval na zlatý hetrik, no následne sa z roka na rok umiestňoval nižšie. Po štvrtom a piatom mieste (po základnej časti) sa v ročníku 2018/19 už do hornej šestky nezmestil, dokonca ešte v predposlednom kole musel bojovať o to, aby neskončil na poslednej priečke a nevypadol priamo.

Pokiaľ ide o FK Poprad, jeho účasť v baráži až takým prekvapením nie je. V rozlúčkovej sezóne Stanislava Šestáka klub neskrýval ambície dostať sa medzi slovenskú futbalovú elitu a následne sa možno pokúsiť bývalého reprezentanta presvedčiť, aby ešte rok potiahol. V boji o druholigový triumf mu mala konkurovať najmä Skalica, spoločne s ktorou minulý rok naháňali Sereď. Záhoráci sa vtedy dostali do baráže, Podtatranci ostali "bronzoví". Tento raz Skalica zaostala, no pred Poprad sa pomerne nečakane dostalo FK Pohronie Žiar nad Hronom - Dolná Ždaňa. O nejakom výpadku formy zverencov Mareka Petruša pritom hovoriť ťažko. V závere ročníka dokonca natiahli šnúru ôsmich duelov bez prehry, no na predstihnutie Pohronia to už nestačilo. V poslednom kole Popradčania podľahli doma Petržalke 0:1, no keďže Žiarčania vyhrali v Šamoríne, ich výsledok bol len formalitou.

O kvalitatívnom rozdiele dvoch našich najvyšších líg sa dá polemizovať. Minulá sezóna ukázala, že až taký priepastný byť nemusí. Senica nešla do bojov o záchranu proti Skalici vo vyslovene tragickej forme, keď z posledných piatich fortunaligových kôl vydolovala štyri body. Samotný dvojzápas začal v Skalici, na pôde mužstva z nižšej súťaže, a Seničania šli rýchlym gólom do vedenia. Skalica dokázala otočiť, vyhrala 2:1, ale práve gól vonku zohral nakoniec kľúčovú úlohu. V odvete na senickej pôde sa druholigistovi skórovať nepodarilo a v 69. minúte za to pykal po góle Lynela Kitambalu. Senica sa tak dokázala zachrániť a jediným nováčikom sa stala Sereď. Podobne ako Nitra pred rokom, nováčik sa vo Fortuna lige aklimatizoval rýchlo. Namiesto bojov o záchranu absolvoval boje o miestenky do predkola Európskej ligy.

Prvý zápas medzi Popradom a Trenčínom sa hrá v utorok 28. mája pod Tatrami. Dňom odvety bude sobota 1. júna, dejiskom Štadión pod Dubňom. Trenčania svoj domovský stánok ešte stále k dispozícii nemajú a hoci počas celej nadstavbovej časti bol ich "domovským" kempom štadión v Myjave, pred barážou požiadali o presťahovanie do Žiliny, ktorá je síce od Čákovho hradu ďalej, ale disponuje lepším štadiónom, ktorý AS pozná z pôsobenia v predkolách európskych súťaží.