Novinky - 18.06.2019 12:00

Karlssonov megakontrakt podpísaný! San Jose nešetrilo

Zdroj: huste.tv/youtube

Švédsky obranca Erik Karlsson bol jednou z najväčších prestupových bomb minulej letnej prestávky, keď sa presunul z Ottawy do San Jose. So Žralokmi sa však dohodol len na ročnej spolupráci a veľká pozornosť bola naňho sústredená aj pred začiatkom ročníka 2019/20. Sharks však zmobilizovali všetky sily, aby 29-ročného beka udržali, a to bez ohľadu na to, koľko to malo stáť. Spravili z neho jedného z dvoch najlepšie platených obrancov sveta a jediné, čo preto musel hráč spraviť, bolo podpísať predĺženie spolupráce. Osemročný kontrakt mu vynesie priemerne 11 miliónov ročne, čo je čiastka, ktorú ročne vyčerpá z rozpočtu LA Drew Doughty.

Zo strany klubu aj hráča šlo o dôležitú hru s časom. San Jose potrebovalo čím skôr pripraviť návrh zmluvy, ktorej jednoducho hokejista neodolá. Pokiaľ by ten vydržal ešte dva týždne, podobné ponuky mu mohol pripraviť ktokoľvek spomedzi konkurentov v NHL. V tohtoročnej základnej časti nazbieral 45 kanadských bodov, čo ho zaradilo medzi dvadsiatku najproduktívnejších zadákov ligy. V porovnaní s predošlými rokmi to však bol hlboko podpriemerný rok. Pod 60 bodmi neskončil v Ottawe ani raz a okrem toho prežil aj 74 či 82- bodovú dlhodobú časť ročníka. Spoľahlivejší býval aj smerom dozadu, no jeho angažovanie si vedenie San Jose pochvaľuje predovšetkým s vierou, že sa vráti do starej formy. Z radov Senators pritom odchádzal za pomerne kontroverzných okolností, keď sa jeho partnerka dostala do konfliktu s priateľkou spoluhráča.

Predbežné analýzy finančných možností jednotlivých klubov naznačovali, že niektorí konkurenti si mohli Karlssona dovoliť pohodlnejšie, dokonca mu mohli aj ponúknuť viac. Z defenzívy "Žralokov" si veľa pýta aj Brent Burns či Marc-Édouard Vlasic. Prvý menovaný osem miliónov dolárov, druhý "len" o milión menej. Keďže bolo vedenie ku Karlssonovi  štedré, uskromniť sa bude musieť niekde inde.