OH - 07.05.2021 14:31

Japonci predstavili veľkú petíciu proti konaniu OH

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Známy japonský právnik, angažujúci sa aj na politickej scéne, Kendži Uconomija spísal online petíciu, ktorá žiada zrušenie olympijských hier v Tokiu. Tie boli preložené už minulý kalendárny rok a vypuknúť by mali 23. júla. Situácia v krajine však stále nie je na podobnú udalosť stopercentne pripravená a bezpečná. Práve tým autor petície argumentuje. "Žiadajte zrušenie tokijských olympijských hier, aby ste chránili životy a živobytie ľudí," predstavil dokument, ktorý cieli na celé spektrum obyvateľstva šiestej najľudnatejšej krajiny Ázie. Bezprostredne po jej zverejnení začali podpisy pribúdať v desiatkach tisíc a rýchlo sa z nej môže stať téma, ktorou budú kompetentní nútení zaoberať sa.

Čísla nakazených koronavírusom v mnohých krajinách naďalej rastú. Hoci zároveň vzrastá zaočkovanosť, v júli ešte rozhodne ľudstvo víťazstvo nad pandémiou oslavovať nebude. Novovzniknutá petícia sa obracia najmä na Thomasa Bacha, prezidenta Medzinárodného olympijského výboru, ktorý by mal v druhej polovici mája navštíviť dejisko OH 2021 a základnou otázkou bude práve to, či sa športová udalosť za prítomnosti takmer jedenásťtisíc atlétov konať môže. Na čas jeho návštevy sú už ohlásené a naplánované viaceré protestné zhromaždenia, ktoré majú ukázať, že miestni si konanie hier neželajú. Pravidelne pritom vychádzajú aj prieskumy verejnej mienky, podľa ktorých nadpolovičná väčšina Japoncov olympiádu doma tento rok nechce.

Politici aj čelní predstavitelia medzinárodných organizácií napriek tomu trvajú na tom, že sa 32. letné olympijské hry tento rok konať budú a ich prípravy pokračujú podľa plánu. Ich súčasťou sú aj striktné manuály, ktoré budú musieť dodržať všetci členovia výprav, inak môžu byť z jednotlivých disciplín diskvalifikovaní. Pre MOV je udalosť dôležitá najmä z pohľadu finančného prospechu, nakoľko až 73 percent príjmov tvorí predaj televíznych práv. Znížený počet fanúšikov priamo na tribúnach preto nie je až takým veľkým problémom.