OH - 27.05.2021 09:01

Názor ľudu nezabral, zrušenie olympiády teraz žiada dôležitý partner

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Verejná mienka v japonskom Tokiu je naďalej protiolympijská a nič sa na tom s najväčšou pravdepodobnosťou nezmení ani s priblížením 23. júla, kedy má podujatie začať. Nejde už navyše len o bežných ľudí a aktivistov. Začiatkom mája spísal veľkú petíciu proti konaniu hier známy právnik a politik Kendži Uconomija a podobný názor na konci mesiaca zastáva aj denník Asahi Šimbun. Okrem toho, že ide o tlačovinu s denným nákladom okolo 7,6 milióna kusov a má tak silný vplyv na názory japonského obyvateľstva, zároveň je dôležitým strategickým a finančným partnerom olympiády. Jeho odklon od myšlienky organizácie preto narobí veľké problémy.

Podobný postoj už zastávajú viaceré japonské médiá, no doteraz šlo primárne o menšie a regionálne noviny. "Ak si niekto myslí, že je racionálne usporiadať toto leto v Tokiu olympijské hry, my to nie sme. Nedôvera voči našej ľahkovážnej vláde rastie a stupňuje sa napätie. Žiadame predsedu vlády, aby v pokoji vyhodnotil celú situáciu a zrušil olympiádu," píše mimoriadne kritický úvodník k utorkovému vydaniu. Medzinárodný výbor však žiadne ústupky nezvažuje a naďalej od Japoncov žiada, aby pokračovali vo vrcholiacich prípravách akcie pod piatimi kruhmi. Posledným možným termínom na odvolanie olympiády je však koniec júna, dokedy sa ešte veci zmeniť môžu.

Umelé, ľahkovážne a zbytočné tlačenie na dodržanie olympijských ideálov kritizujú prakticky všetky vrstvy japonskej spoločnosti. "Momentálne viac ako 80% obyvateľov krajiny chce, aby sa olympijské hry odložili alebo zrušili. Kto nás núti pokračovať v prípravách a na základe akého práva?" ozval sa nedávno miliardár Masajoši Son, ktorý stojí za spoločnosťou SoftBank Group. Aj tá financuje šport, konkrétne momentálne najslávnejší japonský bejzbalový tím. Do prípravy OH pritom Japonci vložili už viac ako 15 miliard dolárov, čo spôsobilo aj presunutie spred roka na letný termín. Vládne audity pritom naznačujú, že reálna suma môže byť ešte vyššia. Zrušenie olympiády by prakticky znamenalo nenávratné spláchnutie týchto peňazí, pričom v prípade uskutočnenia sa nejaká časť môže vrátiť vďaka predaju vysielacích práv.