Program
OH - 09.12.2021 17:51

Spolitizovanie športu sa rozširuje. OH odbojkotujú viaceré krajiny

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Čína veľmi ostro reagovala na americké vyhlásenie, že diplomacia bude najbližšie olympijské hry bojkotovať. V reakcii to označila za výsmech duchu hier a spolitizovanie športu, avšak nejde len o dvojstranný spor. Spojené štáty tým odplálili rozbušku a následne v krátkom časovom slede reagovali čelní predstavitelia viacerých krajín, že cestu do Pekingu neplánujú. Olympiáda pritom tradične vytvára aj priestor na stretnutie významných politikov a ich prezentovanie na menej tradičnom fóre. Kým východoeurópske krajiny a ázijské krajiny tento priestor využijú, politici z USA, Nemecka, Austrálie či Kanady dali vedieť, že OH vynechajú.

Len v pondelok Joe Biden informoval, že americká administratíva nevyšle žiadne oficiálne zastúpenie pre pokračujúcu genocídu a zločiny voči ľudskosti v Sin-ťiangu v Čínskej ľudovej republike a ďalšie porušovanie ľudských práv. Samotní športovci však budú mať pri súťažení plnú priazeň a podporu. Ako sa zachovajú politickí partneri, nechá na nich. Číňania v reakcii poslali zopár kritických slov o čine proti olympijskému či športovému duchu, no zároveň oznámili, že žiadnych amerických predstaviteľov ani oficiálne nepozvali. Napriek vyhrážkam protiopatreniami, pomerne rýchlo sa pridala Austrália, ktorej politici rovnako cestovať nebudú.

Kým Japonsko aj Veľká Británia avizovali, že zvážia aspoň čiastočný bojkot olympiády, v činoch ich predbehlo Nemecko, Kanada a Litva. Hier sa nezúčastní prezident Frank-Walter Steinmeier a odporúčanie v podobnom duchu vyslal aj ďalším predstaviteľom nemeckej vlády. Dodal, že svoj bojkot a oznam o ňom pripravoval dlhšie a nezávisle od USA, ktoré ho vo zverejnení o pár dní predbehli. Pridal sa aj kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý rovnako vyjadril znepokojenie z porušovaných ľudských práv, predovšetkým z "prevýchovných táborov" Urgurských moslimov. Kanadsko-čínske vzťahy pokazilo aj zatknutie dvoch štátnych príslušníkov v Pekingu, čo bolo odvetou za zatknutie Meng Wan-čou, dcéry zakladateľa spoločnosti Huawei. Politických zástupcov nebude mať v Číne ani Británia, pričom Boris Johnson o tomto pláne údajne vopred hovoril s čínskym prezidentom.

Podobný krok od Slovenskej republiky by privítali aj niekoľkí naši eurposlanci. Septeto Peter Pollák, Michal Šimečka, Michal Wiezik, Martin Hojsík, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Vladimír Bilčík a Miriam Lexmann podpísali výzvu trom slovenským najvyšším ústavným činiteľom na diplomatický bojkot najbližších zimných olympijských hier. Vyzývajú tak na solidaritu voči obetiam prenasledovania aj k obhájeniu ľudskej dôstojnosti a hodnôt. Viacnásobné dôveryhodné zistenia a správy zo Sin-ťiangu totiž prinášajú viac ako rušivé informácie o tom, že "začleňovanie" do spoločnosti, ktorým to obhajuje ázijská veľmoc, prebieha veľmi nehumánnym spôsobom.