Program
OH - 08.01.2022 13:56

Prognóza, ktorej sa dobre verí. Z Číny privezieme tri medaily

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Predolympijské obdobie je tradične spojené aj s prognózami a odhadmi, ktorí športovci by mohli byť úspešní a ako by mohli jednotlivé disciplíny dopadnúť. Jednou z najuznávanejších spoločností v tomto smere je rozhodne Gracenote Sports, ktorá vo veľkom zbiera dáta všetkého druhu a veľké športové podujatia nenecháva bez svojich rozsiahlych odhadov. Aj pre Peking 2022 predpovedala medailistov z každej disciplíny a Slovensko by sa malo vrátiť s tromi cennými kovmi. Konkrétne mená a konkrétne disciplíny však nezverejnili a prezentovali len číselné dáta. V každom prípade, pokiaľ by mali pravdu zopakovala by sa žatva z Pchjongčangu.

Veľkým rozdielom je neúčasť Anastasie Kuzminovej, ktorá v Kórejskej republike získala všetky tri naše medaily. Zlato vybehala a vystrieľala v pretekoch s hromadným štartom, striebro pridala v "stíhačke" a v 15-kilometrových pretekoch. V Číne však už súčasťou našej výpravy nebude a umiestnenia na pódiu bude musieť vybojovať niekto iný. Najväčšie šance samozrejme má Petra Vlhová, ale možno sa iba domnievať, či americkí analytici vidia všetky tri medaily na jej krku. Tradične viac želiezok totiž mávame v akcii na letných hrách. V ére samostatnosti sa Slováci zo ZOH vrátili trikrát naprázdno, no naposledy ešte v roku 2002. Z Turína a Soči priviezli jednu medailu, z Vancouveru a Pchjongčangu po tri.

Gracenote Sports predpovedá najviac medailí Nórsku, ktoré by tak obhájilo svoje prvenstvo spred štyroch rokov. Pozbierať má 45 medailí, z toho 22 bude mať zlatý lesk. Tradične najsilnejšou zbraňou tejto výpravy sú lyžiari, predovšetkým bežci na lyžiach, biatlonisti a alpskí. Na poslednú chvíľu boli prehodnocované roly outsiderov a favoritov aj v ľadovom hokeji. Kanadské mužstvo malo byť pôvodne ašpirantom na jubilejný desiaty olympijský triumf. Bez hráčov NHL sa však väčšie šance dávajú mužstvám Fínska a Ruska.