Etapy - 21.07.2019 17:15

Yates víťazom kráľovskej pyrenejskej etapy, Alaphilippe stále v žltom

Zdroj: huste.tv, youtube

Britský cyklista Simon Yates ovládol nedeľňajšiu 15. etapu na 106. ročníku Tour de France. Dvadsaťšesťročný jazdec zoskupenia Mitchelton-Scott zvíťazil v druhej z troch pyrenejských etáp a druhýkrát v priebehu štyroch dní. V cieli na vrchole stúpania Prat d'Albis s dĺžkou 11,8 km a priemerným sklonom 6,9 % neďaleko mesta Foix mal náskok 33 sekúnd pred Francúzom Thibautom Pinotom (Groupama-FDJ) a Španielom Mikelom Landom (Movistar). Etapa štartovala v Limoux a merala 185 km.</p

Slovenský trojnásobný majster sveta Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe si išiel vlastné tempo a etapu dokončil v tzv. gruppette. Dvadsaťdeväťročný Žilinčan si udržal 93-bodový náskok pred Talianom Sonnym Colbrellim (Bahrain-Merida) v súťaži zelený dres, na tretie miesto sa vďaka 20 bodom na šprintérskej prémii prepracoval Austrálčan Michael Matthews (Sunweb). Za Saganom zaostáva o 97 bodov.

Domáci miláčik Julian Alaphilippe vo farbách Deceuninck-Quick Step si síce udržal žltý dres pre lídra Tour de France, ale v záverečných troch kilometroch už nestačil na najlepších vrchárov. Dvadsaťsedemročný víťaz tohtoročnej monumentálnej klasiky Miláno-Sanremo finišoval na 11. mieste so stratou 1:49 min na Simona Yatesa a celkovo má pred britským obhajcom minuloročného prvenstva Geraintom Thomasom z tímu Ineos náskok 1:35 min. Priebežne tretí je Holanďan Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) s odstupom 1:47 min. Aktívny Pinot sa vyšvihol na štvrtú pozíciu, na Alaphilippa stráca 1:50 min.

V nedeľu čakala na cyklistov záverečná pyrenejská etapa a viac ako 4300 nastúpaných metrov. Nezvyčajne dlho sa čakalo na vytvorenie úniku dňa, vpredu sa striedalo viacero útokov a skupín, ale nikomu sa nepodarilo odísť. O únik sa pokúšal aj Peter Sagan. Vedúca skupina sa utvorila napokon až po viac ako 50 kilometroch na začiatku stúpania II. kategórie Col de Montségur s dĺžkou 6,8 km a priemerným sklonom 6 %. Na čele sa usadilo 36 jazdcov, medzi nimi boli Nairo Quintana (Movistar), Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Romain Bardet (Ag2r La Mondiale), Daniel Martin (UAE Team Emirates) či Matthews.

Pred pelotónom mali náskok okolo troch minút a práve Matthews získal plný počet 20 bodov na rýchlostnej prémii v meste Tarascon na 93. kilometri. Pred prvým z troch stúpaní I. kategórie Port de Lers (11,4 km, 7 %) mali jazdci na čele k dobru tri a pol minúty a ich skupina sa v tomto kopci začala deliť. Vrcholom prešiel ako prvý Bardet, za ním išlo ďalších 20 cyklistov. Ich náskok pred hlavnou skupinou mal hodnotu 5:10 min. Pozornosť vzbudzoval najmä Quintana, ktorý v celkovej klasifikácii zaostával za Alaphilippom o 7:19 min.

Štyridsaťosem kilometrov pred cieľom sa začalo stúpanie na Mur de Péguere (9,3 km, 7,9 %) a cyklisti vpredu si držali päťminútový náskok. Pred druhou časťou kopca s maximami okolo 16 % sa z úniku osamostatnil Simon Geschke (CCC Team). Tesne pred vrcholom ho takmer dostihol Simon Yates (Mitchelton-Scott), ale Nemec si okrem 10 bodov do vrchárskej súťaže pripísal aj osem bonusových sekúnd. Za Geschkem s Yatesom sa s mankom 15 sekúnd nachádzala štvorica Quintana, Bardet, Alexej Lucenko (Astana) a Sébastien Reichenbach (FDJ).

Medzitým z pelotónu zaútočil Mikel Landa (Movistar), vydali sa ho stíhať domestici tímu Jumbo-Visma a problémy začali mať viacerí jazdci Ineosu. K Landovi sa pripojil tímový kolega Marc Soler a neskôr aj Andrey Amador a utvorili si asi 40-sekundový náskok.

V zjazde sa náskok Geschkeho s Yatesom na čele pred desiatimi prenasledovateľmi natiahol na 1:35 min min a Landa s dvoma domestikmi mali pred pelotónom k dobru okolo jednej minúty. Zostávalo 11,8 km a začalo sa stúpať do cieľa na Prat d'Albis s priemerným sklonom 6,9 %. Po troch kilometroch stúpania sa Landa dotiahol ku Quintanovi a vzápätí Simon Yates ušiel Geschkemu. Landa sa nešetril a svojím tempom roztrhal skupinu prenasledovateľov, v pelotóne začal pracovať David Gaudu (FDJ) pre Pinota, v problémoch sa ocitol siedmy muž poradia Rigoberto Urán (EF Education First).

Landa onedlho dostihol Geschkeho a trielil za Yatesom. Šesť kilometrov pred cieľom zo skupiny favoritov zaútočil Pinot, udržali sa s ním len Alaphilippe, Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) a Egan Bernal (Ineos). Pinot išiel naplno, zakrátko začal strácať líder Alaphilippe, potom Buchmann a napokon aj Bernal. Pinot 1,6 km pred koncom dostihol Landu, na čele osamotený Simon Yates držal minútový náskok a radoval sa z druhého víťazstva na tohtoročnej Tour. Zo skupiny favoritov atakoval aj obhajca Thomas a Alaphilippe sa definitívne zlomil, ale dokázal udržať žltý dres.

V pondelok strávia cyklisti druhý voľný deň v Nimes a v rovnakom meste v utorok odštartuje aj skončí 16. etapa s dĺžkou 177 km, ktorá bude vyhovovať šprintérom.

Výsledky - Tour de France 2019:

15. etapa (Limoux - Foix, 185 km): 1. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott 4:47:04 h, 2. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ, 3. Mikel Landa (Šp.) Movistar - obaja +33 s, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe, 5. Egan Bernal (Kol.) Ineos - obaja +51, 6. Lennard Kämna (Nem.) Sunweb +1:03 min, 7. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos, 8. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma, 9. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar - všetci +1:22, 10. Richie Porte (Aus.) Trek-Segafredo +1:30, 11. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step + 1:49

Poradie po 15. etape /žltý dres/: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 61:00:22 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +1:35 min, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +1:47, 4. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ +1:50, 5. Egan Bernal (Kol.) Ineos +2:02, 6. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +2:14

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 284 bodov, 2. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 191, 3. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 187, 4. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 184, 5. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 148, 6. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo 132

Vrchárska súťaž /bodkovaný dres/: 1. Tim Wellens (Belg.) Lotto Soudal 64 bodov, 2. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ 50, 3. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto Soudal 37

Tagy: TOP huste.tv