Etapy - 20.07.2019 17:15

Víťazom 14. etapy s dojazdom na ikonický Tourmalet Thibaut Pinot

Zdroj: huste.tv, youtube

Nefalšovaná francúzska radosť vypukla v sobotu popoludní na Tourmalete po skončení kráľovskej etapy v Pyrenejach na 106. ročníku Tour de France. Víťazom na vrchole legendárneho stúpania vo výške 2115 m s stal Thibaut Pinot z tímu Groupama-FDJ, ktorý o 6 sekúnd zdolal krajana Juliana Alaphilippa (Deceuninck - Quick Step) a Holanďana Stevena Kruijswijka (Jumbo-Visma). To všetko sa odohralo pod drobnohľadom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý bol v sobotu súčasťou sprievodného konvoja Tour de France.

Na vrchol 19 km dlhého stúpania prišla ako prvá pokope iba šestka najlepších vrchárov, z ktorej sa približne 200 m pred cieľom odtrhol Pinot a pripísal si štvrté etapové víťazstvo na TdF a celkovo tridsiate prvé v profikariére na ceste. Ako víťaz sa môže cítiť aj Alaphilippe, ktorý na čele celkového poradia zvýšil náskok pred obhajcom titulu Geraintom Thomasom z 1:26 na 2:02 min. Tretí je s mankom 2:14 min Kruijswijk.

Slovák Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe pravdepodobne dôjde do cieľa náročnej pyrenejskej etapy s výraznejším odstupom za najlepšími, ale počas dňa dal o sebe výrazne vedieť. Práve Sagan spoločne s Talianom Vincenzom Nibalim boli na začiatku úniku dňa. A hoci sa 29-ročný slovenský cyklista so stúpajúcim profilom etapy neskôr zosúval dozadu, na rýchlostnej prémii si pripísal 7 bodov a celkovo opäť zvýšil svoje aktíva v bodovacej súťaže. Vedie ju s náskokom 93 bodov pred Talianom Sonnym Colbrellim (Bahrain-Merida). Tretí s mankom 100 bodov je ďalší taliansky cyklista Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step).

Keď sa povie Tourmalet, cyklistický fanúšik zbystrí pozornosť a pretekár zasa vie, že ho čaká pravé horské peklo. Na najvyššie položený cestný priesmyk v Pyrenejach (2115 m) situovali cieľ 14. krátkej etapy s dĺžkou 117,5 km. V jej itinerári boli tri vrchárske prémie. Už na 18. km bol vrchol prémie IV. kat. Cote de Labatmale, kde si 1 bod pripísal Vincenzo Nibali. Práve znamenitý taliansky vrchár tímu Bahrain-Merida a Slovák Peter Sagan už po pár kilometroch iniciovali únik dňa, ktorý oficiálny portál pretekov nazval vzhľadom na exkluzívne zloženie "kráľovský". Postupne sa k nim pridalo ďalších 15 pretekárov: Alexis Vuillermoz (AG2R-La Mondiale), Matej Mohorič (Bahrain-Merida), Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ), Carlos Verona (Movistar), Luis Leon Sánchez (Astana), Sergio Henao (UAE Team Emirates), Lennard Kämna (Sunweb), Tim Wellens (Lotto-Soudal), Lilian Calmejane, Romain Sicard a Rein Taaramëe (Total Direct Énergie), Ilnur Zakarin a Marco Haller (Kaťuša-Alpecin), Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) a Élie Gesbert (Arkéa-Samsic).

Pelotón spočiatku úniku nevenoval pozornosť, keďže najvyššie v celkovom poradí bol spomedzi "utečencov" Francúz Guillaume Martin na 25. priečke s 9-minútovým manko za krajanom Alaphilippom. Únik si utvoril takmer trojminútový náskok, ktorý mal aj 73 km pred cieľom pri nástupe do stúpania I. kat. Col du Soulor (11,9 km, 7,8%). Sagan vydržal v tiahlom kopci s najlepšími približne do polovice a potom začal zaostávať. Skupina v úniku sa poriadne potrhala.. Na vrchole Col du Soulor bol prvý Belgičan Wellens a ziskom 10 bodov si upevnil líderskú pozíciu vo vrchárskej súťaži. Osem bodov na vrchole prémie vzal Nibali a šesť Francúz Gesbert, ktorý tam prišiel o 10 sekúnd za Wellensom a Nibalim. Sagan bol na vrchole stúpania vo výške 1474 m už s odstupom 1:21 min bližšie k hlavnému poľu ako k čelu v úniku. Nasledoval zjazd až do výšky 400 m a na 86. km šprintérska prémia v Pierrefitte-Nestalas. Z trojčlennej skupiny v úniku bol opäť najlepší Wellens a pribral 20 bodov do bodovacej súťaže. Druhý bol Gesbert a tretí Nibali. Sagan vyhral šprint hlavnej skupiny o 9. miesto prakticky bez boja a opäť zvýšil náskok na čele súťaže o zelený dres.

V záverečných 20 km sa už pozornosť sústredila na cieľové stúpanie, pelotón TdF sa po osemdesiaty tretí raz štveral na legendárny Tourmalet. Stúpanie špeciálnej kategórie malo dĺžku 19 km a priemerný sklon 7,4%. Na jeho začiatku bol na čele Francúz Sicard z pôvodného úniku, ktorého neskôr dostihol krajan Gesbert. Neskôr Gesbert zostal približne 5 km na čele sám, ale skvele pracujúci tím Movistar ho dostihol a 10 km pred cieľom už bola vpredu celistvejšia skupina favoritov. O nastávajúci útok sa pokúsil ďalší francúzsky cyklista Warren Barguil (Árkea-Samsic), ale 5 km pod vrcholom sa aj jeho pokus skončil.

V už poriadne preriedenej skupine favoritov (chýbali v nej A. Yates, Porte, Quintana či Mas) udávali tempo cyklisti Groupama-FDJ, Ineos zaujal defenzívnu taktiku bez výraznejšieho atakovania. V žltom tričku jazdiaci Alaphilippe sa držal tiež na konci, ale zvládol to a udržal si najcennejší dres aj do nedele. Tri kilometre pod Tourmaletom už zaostal aj úradujúci majster sveta Alejandro Valverde. Taktovku na čele prevzali jazdci Jumbo-Visma a do posledného kilometra sa vrútilo už len šesť statočných, nechýbali tam Alaphilippe, Egan Bernal či Thibaut Pinot. Práve Francúz Pinot dal do záveru absolútne všetko a napokon sa s náskokom 6 sekúnd tešľil z triumfu na legendárnom kopci TdF. V závere nečakane zaostal obhajca titulu Geraint Thomas, ktorý prišiel do cieľa ôsmy s odstupom 36 sekúnd.

Výsledky - Tour de France 2019:

14. etapa (Tarbes - Tourmalet Baréges, 117,5 km): 1. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ 3:10:20 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck - Quick Step +6 s, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +6, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +8, 5. Egan Bernal (Kol.) Ineos +8, 6. Mikel Landa (Šp.) Movistar +14

Poradie po 14. etape /žltý dres/: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 56:11:29 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +2:02 min, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +2:14, 4. Egan Bernal (Kol.) Ineos +3:00, 5. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +3:12, 6. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ +3:12

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 284 bodov, 2. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 191, 3. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 184, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 167, 5. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 148, 6. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo 132

Tagy: TOP huste.tv