Etapy - 17.07.2019 17:40

V 11.etape sa konečne dočkal Ewan, Peter Sagan skončil štvrtý

Zdroj: huste.tv, youtube

Austrálčan Caleb Ewan z tímu Lotto Soudal vyhral 11. etapu na 106. ročníku Tour de France, ktorá mala štart v Albi a po 167 km vyvrcholila hromadným dojazdom v Toulouse. V predpokladanej rýchlej koncovke nechýbal ani Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), ale v záverečnom šprinte na rovnej ceste zaostal za najväčšími súpermi a skončil na 4. mieste. Druhé miesto po tesnom súboji s Ewanom zostalo pre Holanďana Dylana Groenewegena (Jumbo-Visma) a tretí skončil Talian Elia Viviani (Deceuninck - Quick Step.). Dvadsaťpäťročný Ewan si pripísal 36. víťazstvo v profikariére, ale premiérové na Tour de France.

Sagan opäť zvýšil svoj náskok na čele bodovacej súťaže a znova sa priblížil k zisku rekordného siedmeho zeleného dresu na TdF. Trojnásobný majster sveta aktuálne má náskok 73 bodov pred Talianom Eliom Vivianim a 83 bodov pred ďalším talianskym jazdcom Sonnym Colbrellim. Sagan zatiaľ nezvýšil počet pódiových umiestnení na TdF na 46 (12-22-11). V celkovom poradí zostal na čele Francúz Julian Alaphilippe s náskokom 1:12 min pred Britom Geraintom Thomasom a jeho tímovým kolegom z Kolumbie Eganom Bernalom (+1:16). Saganovi patrí 39. priečka (+25:04).

"Nemôžem tomu uveriť. Dlho som čakal, ale veril som, že keď všetko sadne ako má, môže sa to podariť. Desať kilometrov pred cieľom som sa musel prepracovať dopredu celým hlavným poľom. Pomohol mi Roger Kluge a potom v závere som si našiel dobrú pozíciu a dobre to dopadlo. Vždy som sníval o víťazstve na Tour de France. Dlho mi to trvalo, ale dočkal som sa," povedal Caleb Ewan v prvom televíznom interview.

Len dve kategorizované stúpania tretej a štvrtej kategórie v prvej polovici a celkovo iba pozvoľný návrat do akcie po dni voľna charakterizovali stredajšiu etapu na Tour de France. Cyklisti využili šancu dostať sa do pretekárskeho tempa pred náročnými horskými testami v Pyrenejach. Už krátko po štarte sa odtrhla štvorica Anthony Perez, Stéphane Rossetto (obaja Cofidis), Lilian Calmejane (Direct Énergie) a Aimé De Gendt (Wanty-Groupe Gobert). Už po 3,5 km mali náskok 2 minúty. Na Cote de Tonnac, horskú prémiu III. kat. na 32. km, sa dostal ako prvý Perez a pripísal si 2 body do vrchárskej súťaže. Pelotón vtedy zaostával o 2:55 min. Rovnako Perez vyhral aj druhú a poslednú prémiu dňa, IV. kat. na Côte de Castelnau-de-Montmiral, na 77. km. Vrchárske konto si rozšíril o 1 bod.

Po 87 km prišli pretekári v úniku na rýchlostnú prémiu v Gaillacu a 20-bodový víťazný zápis pripadol opäť Perezovi. Pelotón prišiel s odstupom dve a pol minúty a Peter Sagan si vybojoval 10 bodov za 6. miesto. Z pelotónu ho predstihol iba Talian Elia Viviani. V tej chvíli "zelený muž" Sagan zvýšil náskok na čele bodovacej súťaže už na 72 bodov pred Michaelom Matthewsom, keďže Austrálčan vôbec nebodoval. Do záverečných 30 km si skupinka v úniku priniesla náskok 1:12 min. Ešte predtým sa pomerne veľká skupina pretekárov stala súčasťou pádu, na ktorý najviac doplatil známy holandský klasikár Niki Terpstra (Direct Énergie) a z pretekov musel odstúpiť. Z cesty sa museli zviechať aj Nairo Quintana (Movistar) či Alberto Bettiol (EF Education First), roztrhaný dres mal Giacomo Nizzolo (Dimension Data).

Do posledných 10 km sa jazdci v úniku už bez Pereza vrútili s náskokom 40 sekúnd. Neskôr zostal vpredu len Belgičan A. de Gendt už s istotou červeného čísla do ďalšej etapy. Jeho odvážny pokus sa skončil 4,5 km pred cieľom. Na čele pelotónu sa už vtedy pohyboval aj Peter Sagan, ktorý na rozdiel od Dylana Groenewegena (Jumbo-Visma) nemal výraznejšiu podporu kolegov z Bora-Hansgrohe. Napriek tomu sa bez problémov dostal do záverečnej špurtu zo zadného kolesa Eliu Vivianiho. Jeden z odstupujúcich pretekárov Jumbo-Visma ho však spomalil a v samom závere mu chýbala potrebná rýchlosť. Prvého etapového triumfu na TdF 2019 sa dočkal Caleb Ewan, ktorý zvládol tesný súboj o víťazstvo s Dylanom Groenewegenom. Po triumfe Ewana platí, že každá etapa na tohtoročnej "Starej dáme" mala iného víťaza.

Výsledky - Tour de France 2019:

11. etapa (Albi - Toulouse, 167 km): 1. Caleb Ewan (Aus.) 3:51:26 h, 2. Dylan Groenewegen (Hol.), 3. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck - Quick Step, 4. Peter Sagan (SR), 5. Jens Debusschere (Belg.) Kaťuša-Alpecin, 6. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida - všetci v rovnakom čase ako víťaz.

Poradie po 11. etape /žltý dres/: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 47:18:41 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +1:12 min, 3. Egan Bernal (Kol.) Ineos +1:16, 4. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +1:27, 5. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +1:45, 6. Enric Mas (Šp.) Deceuninck-Quick Step +1:46,...39. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +25:04.

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 257 bodov, 2. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 184, 3. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 174, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 167, 5. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 149, 6. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo 112.

Tagy: TOP huste.tv