Etapy - 12.07.2019 17:40

Peter Sagan špurtoval o víťazstvo aj v 7.etape. Skončil napokon tretí

Zdroj: huste.tv, youtube

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe skončil na treťom mieste v piatkovej 7. etape na 106. ročníku Tour de France. Etapa mala štart v Belforte a po 230 km vyvrcholila v Chalon sur Saone očakávaným hromadným šprintom. Nad Saganove sily v rýchlom závere boli iba Holanďan Dylan Groenewegen z tímu Jumbo-Visma a Austrálčan Caleb Ewan (Lotto Soudal).

Trojnásobný majster sveta P. Sagan skompletizoval pódiové priečky na tohtoročnej Tour, po druhom a prvom mieste sa dočkal aj tretieho. Zároveň si opäť polepšil v boji o zelený dres. Na čele bodovacej súťaže momentálne má náskok 56 bodov pred Talianom Sonnym Colbrellim (Bahrain-Merida). Na čele cedlkového poradia zostal Talian Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) o 6 sekúnd pred Francúzom Julianom Alaphilippom (Deceuninck - Quick Step).

Hrdinami najdlhšej etapy v tomto ročníku TdF boli Francúzi Yoann Offredo (Wanty-Gobert) Stéphane Rossetto (Cofidis), ktorí strávili v úniku takmer 220 km, ale napokon boli dostihnutí v rozhodujúcej fáze 10 km pred koncom.

Iba tri horské prémie nižších kategórií sa postavili do cesty pelotónu v piatkovej dlhočiznej etape. A keďže záverečných 100 km sa jazdilo po takmer úplnej rovine, očakával sa hromadný šprintérsky dojazd. Už po štyroch kilometroch sa z pelotónu odpútala francúzska dvojica kamarátov Yoann Offredo (Wanty-Gobert) Stéphane Rossetto (Cofidis), ktorí sa ocitli v úniku už po tretí raz na tohtoročnej Tour. Po dvadsiatich kilometroch mali už náskok 4:10 min a neskôr ho ešte zvýšili na 5:35 min. Offredo si vyjazdil 1 bod na prémii IV. kat. Col de Ferriére na 37,5 km a o 60 km neskôr si došiel Rossetto pre 2 body na prémii III. kat. Cote de Chassagne St. Denis. Posledná horská prémia, "štvorka" na 119,5. km, Cote de Nans sous Sainte Anne znamenala 1 bod pre Offreda. Keď do cieľa zostávalo 100 km, dvojica vpredu mala stále k dobru 4:25 min.

Rýchlostná prémia prišla na rad 33,4 km pred cieľom a najvyššie bodové zisky si rozdelili stále uniknutí Rossetto (20 bodov) a Offredo (17). Peter Sagan si došpurtoval po 4. miesto a aktuálne na 49 bodov zvýšil náskok na čele bodovacej súťaže pred Michaelom Matthewsom (Sunweb). Ešte aj 15 km pred koncom bolo duo "utečencov" vpredu, hoci už len s náskokom 20 sekúnd. O čosi neskôr zostal vpredu už len Offredo, ktorý si tak opäť vypýtal červené číslo pre najbojovnejšieho jazdca etapy. V záverečných 10 km už bol pelotón pokope a jednotlivé tímy začali tvoriť tradičné šprintérske vláčiky pre svojich lídrov. Sagan sa tradične kilometer po kilometri mierne posúval dopredu a chystal sa na záverečný špurt.

V ochrannej zóne 3 km pred cieľom bol približne desiaty, ale stále mal pri sebe dvoch tímových kolegov. Z dôležitej zákruty 1,7 km pred cieľom vyšiel ako šiesty, neskôr sa posunul na štvrté aj tretie miesto, ale v závere mal nižšiu rýchlosť ako dvojica Dylan Groenewegen - Caleb Ewan. Títo dvaja si to rozdali o víťazstvo, ktoré tesne pripadlo holandskému cyklistovi. Talianskemu špecialistovi na rýchle šprinty Eliovi Vivianimu tento dojazd nevyšiel, skončil až šiesty.

Tagy: TOP huste.tv