Etapy - 07.07.2019 17:00

Teunissen si po tímovej časovke udržal žltý dres. Bora so Saganom zaostala

Zdroj: sita, youtube

Holandský tím Jumbo-Visma sa stal víťazom 2. etapy na 106. ročníku Tour de France, ktorou bola tímová časovka na 27,6 km so štartom aj cieľom v Bruseli. Družstvo Jumbo-Visma prišlo do cieľa s piatimi z pôvodne celkového počtu ôsmich mužov, dosiahlo víťazný čas 28:58 min a bolo z toho suverénne víťazstvo s náskokom 20 sekúnd pred britským Ineosom. Tretiu priečku obsadil favorizovaný belgický tím Deceuninck Quick-Step, ktorý zaostal iba o 82 stotín sekundy za Ineosom. Nemecký tím Bora-Hansgrohe so Slovákom Petrom Saganom zaostal za víťazmi o 46 sekúnd a obsadil 12. miesto.

Výsledky druhej etapy znamenajú, že Holanďan Mike Teunissen zvýšil náskok na čele celkovej klasifikácie zo štyroch na desať sekúnd. Druhé a tretie miesto patria jeho tímovým kolegom Belgičanovi Woutovi van Aertovi a Holanďanovi Stevenovi Kruijswijkovi. Zároveň Peter Sagan vycúval z druhého miesta mimo najlepšiu desiatku. Momentálnu mu patrí 48. priečka s mankom 50 sekúnd na Teunissena.

"Prvý deň bol pre nás skvelý, ale snívali sme o pokračovaní. A skončilo sa to zasa výsledkom z ríše snov. Boli sme povzbudení tým, že máme v tíme žltý dres a po trati časovke sme doslova ´leteli´. Nechcem povedať, že si zvykáme na víťazstvá na Tour de France, ale všetci prežívame skvelé momenty. Vyhrať individuálnu etapu je úžasný pocit, ale dominovať v tímovej časovke znamená pre mňa oveľa viac. Tento žltý dres je pre mojich tímových kolegov," uviedol Mike Teunissen v prvom televíznom rozhovore na Eurosporte.

Časovka so štartom pri Kráľovskom paláci a cieľom pri Atómiu sa odohrávala takmer výlučne na rovine a podľa predpokladov bola veľmi rýchla. Peter Sagan absolvoval tímovú časovku v zelenom drese lídra bodovacej súťaže, hoci mu v skutočnosti nepatril. Podľa pravidiel si však víťaz prvej etapy Mike Teunissen obliekol cennejší žltý dres a zelený prenechal druhému mužovej bodovacej súťaže zo Slovenska. V tímovej časovke sa predstavilo kompletných 22 družstiev, ktoré súperia tento rok na Tour de France, a v každom z nich po osem cyklistov. Smerodajný pre konečný výsledok bol čas štvrtého najlepšieho pretekára tímu v cieli.

Bora-Hansgrohe sa dostala na prvý medzičas na 13,2. km o 19 sekúnd neskôr ako dovtedajší lídri z tímu Ineos. Na druhom medzičase na 20,1. km strata nemeckého tímu narástla na 23 sekúnd. V cieľovej rovinke si Peter Sagan príkladne zašpurtoval a napokon ako prvý preťal cieľovú čiaru pred svojimi tímovými kolegami. Bora-Hansgrohe sa prezentovala vyrovnaným výkonom a výsledným časom 29:44 min, čiže o 26 sekúnd za Ineosom. Keď sa už zdalo, že silná zostava britského Ineosu s obhajcom titulu Geraintom Thomasom či ambicióznym Kolumbijčanom Eganom Bernalom, sa stane víťazom tímovej jazdy proti chronometru, všetko zmenilo Jumbo-Visma. Holandský tím štartoval ako posledný a od úvodných desiatok metrov sa zaradil na čelo priebežnej klasifikácie. Na oboch medzičasoch boli jazdci okolo "žltého" Teunissena suverénne najrýchlejší a v cieli napokon nadelili Ineosu 20 sekúnd.

V bodovacej súťaži o zelený dres sa nič nemenilo. Na čele zostal Teunissen s 50 bodmi pred Saganom s rovnakým počtom bodov a Talianom Sonnym Colbrellim s 33 bodmi. Novým lídrom súťaže do 25 rokov sa stal Belgičan Wout van Aert.

Tour de France 2019:

Tímová časovka (Brusel - Brusel, 27,6 km): 1. Jumbo-Visma (Steven Kruijswijk, George Bennett, Laurens de Plus, Dylan Groenewegen, Amund Gröndahl Jansen, Tony Martin, Mike Teunissen, Wout van Aert) 28:58 min, 2. Team INEOS (Geraint Thomas, Egan Bernal, Jonathan Castroviejo, Michał Kwiatkowski, Gianni Moscon, Wout Poels, Luke Rowe, Dylan van Baarle) +20 s, 3. Deceuninck Quick - Step (Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Dries Devenyns, Yves Lampaert, Enric Mas, Michael Mörk?v, Maximiliano Richeze, Elia Viviani) +21, 4. Sunweb +26. 5. Kaťuša Alpecin +26, 6. EF Education First +28,... 12. Bora-Hansgrohe (Peter Sagan, Emanuel Buchmann, Marcus Burghardt, Patrick Konrad, Gregor Mühlberger, Daniel Oss, Lukas Pöstlberger, Maximilian Schachmann) +46.

Poradie po 2. etape: 1. Mike Teunissen (Hol.) Jumbo-Visma 4:51:34 h, 2. Wout van Aert (Belg.), 3. Steven Kruijswijk (Hol.), 4. Tony Martin (Nem.), 5. George Bennett (N. Zél.) všetci Jumbo-Visma, všetci +10 s, 6. Gianni Moscon (Tal.) Team Ineos +30,... 48. Peter Sagan (SR) +50 s. 

Tagy: TOP huste.tv