Hokej - 28.12.2019 17:51

Viac takých zápasov! Duel v Davose uchvátil IIHF aj KHL

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/khl.ru

Kontinentálna hokejová liga sa tento rok odhodlala k pomerne odvážnemu kroku, keď jeden zo svojich súťažných duelov naplánovala na švajčiarskej pôde. NHL vie, že je celosvetovou uznávanou najlepšou ligou sveta. NLA sa však v porovnaní s KHL ako menejcenný spoločník rozhodne cítiť nemusí. Napriek tomu akcia dopadla výborne a "Zelené derby" v nadmorskej výške 1600 metrov nad morom si pochvaľujú hostitelia aj aktéri.

Nie je tajomstvom, že Kontinentálna hokejová liga by chcela expandovať aj západnejšie ako leží Minsk. Ako nováčikovia súťaže sa skloňujú kluby z "menej hokejových krajín", napríklad Talianska či Veľkej Británie, ale v minulosti sa už súťaž predviedla aj na neruských klziskách. V ročníku 2018/19 si Slovan s Petrohradom zahral vo Viedni, Dinamo Riga a SKA v Zürichu. Tento raz bol dejiskom zápolenia medzi Ufou a Kazaňou (4:3pp) slávny hokejový stánok v Davose, kde sa o tri dni neskôr rozbehol Spengler Cup.

Rusi si dali záležať, aby všetka pozornosť nebola sústredená len na ľad a aby odprezentovali aj o čosi viac. V areáli okolo zimného štadióna bola možnosť ochutnať tatárske špeciality v spoločnosti miss Tatárska 2019. Oba kluby si navyše pozvali aj hudobný doprovod, ktorý predstavil miestnu tradičnú hudbu. Za Kazaň to boli bubeníci, za Ufu baškirskí flautisti. Koncerty prebiehali v jurte, ktorá vyrástla hneď pri Vaillant Arene. Program doplnil aj exhibičný zápas medzi fanklubmi domáceho HC Davos a AK Bars Kazaň, ktorého dejiskom bola tréningová ľadová plocha. "Keď sme zistili, že KHL plánuje akciu v Davose, napadlo nám, že by sa to dalo spojiť s trochou 'hokejovej diplomacie' a pripraviť zápas fanúšikov. Využili sme svoje švajčiarske kontakty a keďže šlo o predvianočný čas, stretlo sa to s veľmi pozitívnou odozvou," cituje ligový web predsedu kazanského fanklubu Sergeja Krylova.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Хоккейный клуб «Ак Барс» (@hcakbars),

Švajčiari ocenili aj technické modernizácie, ktoré ruská strana aplikovala do hokeja. Nielen množstvo špecificky umiestnených kamier, ktoré vypomáhajú rozhodcom, ale napríklad aj čip v puku, o ktorom sme v minulosti na našom webe už písali a pomáha zbierať veľmi zaujímavé dáta. Myšlienku zápasu v Davose ocenili aj organizátori Spengler Cupu, ktorí takto získali pre podujatie ešte o čosi viac pozornosti. "Je príjemné počuť, že kvalitný ľad nemáme len v našej whisky, ale aj priamo v aréne. Verím, že si to všetci užili a už čoskoro podobnú akciu budeme môcť zopakovať," nechal sa počuť Fredi Pargatzi, ktorý za prestížny klubový turnaj zodpovedá.

Po akcii sa Rene Fasel, prezident IIHF, nechal počuť, že drží palce KHL pri svojej expanzii na západ, hoci sa pri tom musí potýkať s množstvom ťažko riešiteľných problémov, ako sú rozpočty či cestovanie. "Spomedzi súčasných švajčiarskych klubov by si to mohla dovoliť asi len Ženeva a Zürich. Geneve-Servette by mohla byť najpravdepodobnejšou možnosťou a v minulosti sa na túto tému už diskutovalo," dodal. Vedenie Kontinentálnej hokejovej ligy sa nadšene pustilo aj do špekulácií o tom, aká budúcnosť by "World Games" mohla čakať a nadchol fanúšikov z viacerých krajín. "Možno by malo zmysel niečo podobné vyskúšať v Kodani, kam by vycestoval napríklad Jokerit Helsinki," nechal sa počuť vicepredizent Georgij Kobyljanskij, ale budúcu sezónu necháva otvorenú: "Ešte sme nedospeli k definitívnemu rozhodnutiu, čo bude o rok. Vďaka Davosu, jeho pomoci a spolupráci, všetko spĺňali tie najprísnejšie kritéria,"

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora